Breath Of Life Music Hits Video Playlist:

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ


Ο γνωστός για το εκκεντρικό του χιούμορ Βρετανός κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν σαρώνει και πάλι τα πάντα στο πέρασμά του με τον μοναδικό του τρόπο σε άλλη μια αναρχική κωμωδία εξωφρενικών καταστάσεων, μια πολιτική σάτιρα, υποδυόμενος έναν δικτάτορα, τον Στρατηγό Ναύαρχο Αλαντίν, που προσπαθεί να αποτρέψει κάθε απόπειρα εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στη χώρα του, τη Γουαντίγια, που τόσο ... στοργικά καταπιέζει! 


Καλωσορίσατε, λοιπόν, στη Γουαντίγια, ένα Βορειοαφρικανικό «κρατίδιο» που θα μπορούσε άνετα να είναι το νέο Ντουμπάι, αν δεν είχε για αρχηγό του, τον Δικτάτορα Στρατηγό Ναύαρχο Αλαντίν, που αρνείται πεισματικά να αφήσει το θρόνο του, παρά τις δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα… Μάλιστα υπό τη απειλή της εξόδου της χώρας του από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Στρατηγός αναγκάζεται να πάει για πρώτη φορά στην Αμερική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παράλογες αυτές κατηγορίες…


ΙNFO
-«Είναι εξωφρενικό να με αποκαλείτε δικτάτορα. Είμαι ο αντιδημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής των υπηκόων μου.» Έτσι συστήνεται ο νέος ήρωας του Βραβευμένου με Χρυσή Σφαίρα ηθοποιού, σεναριογράφου, performer και δημιουργού Σάσα Μπάρον Κοέν στην πολιτική σάτιρα που υπογράφει σκηνοθετικά ο επί ετών συνεργάτης του Κοέν, Λάρι Τσαρλς.
-Σχολιάζει ο σκηνοθέτης «Όταν κάναμε το Bruno είχαμε πάθει σοκ από την απήχησή του, καθώς πιστεύαμε πως μετά το Borat δεν θα την γλιτώναμε και πάλι. Και μετά βάλαμε στον Σάσα το μακιγιάζ, τα μαλλιά, τα ιδιαίτερα ρούχα και βγήκαμε στους δρόμους του Λος Άντζελες, φοβούμενοι πως σίγουρα θα μας συλλαμβάνανε. Και όμως... Κανείς δεν τον αναγνώρισε, καθώς ήταν τελείως διαφορετικός, ενώ, λόγω της εκκεντρικότητάς του, κανείς δεν τον πλησίαζε στο δρόμο κι έτσι μπορέσαμε και κάναμε τα δικά μας…» Η περίπτωση του Δικτάτορα, όμως, ήταν κάπως πιο ιδιαίτερη δεδομένου πως ο πραγματικός κόσμος που υπήρχε στις άλλες ταινίες έπρεπε να αντικατασταθεί, σε αυτήν την περίπτωση, από έναν γεννημένο στο χαρτί κόσμο… Και συνεχίζει ο σκηνοθέτης «Η ταινία ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Το γεγονός πως ξέσπασαν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή (η Αραβική Άνοιξη) ενώ κάναμε την ταινία σαφώς και μας επηρέασε αναφορικά με τις τοποθεσίες των γυρισμάτων και τον προγραμματισμό μας. Κι όμως, ενώ εμείς ασχολούμασταν με την ταινία, όλα αυτά που βλέπαμε στις ειδήσεις μας προκαλούσαν μια περίεργη και απόκοσμη αίσθηση.»


-Ως συνήθως, ο Σάσα Μπάρον Κοέν θέλει οι ήρωές του να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικοί και βασισμένοι στην αλήθεια. Για το λόγο αυτό πάντοτε διενεργεί συνεντεύξεις ώστε να συλλέγει υλικό, αυτοσχεδιάζοντας συνεχώς και εμπλουτίζοντας την αρχική ιδέα, γι’ αυτό και προσπάθησε ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση της όχι απόλυτα ρεαλιστικής ταινίας να λειτουργήσει με τον συνήθη τρόπο του προ-παραγωγής.
-Η ιδιαιτερότητα του όλου εγχειρήματος είναι αυτό που ιντρίγκαρε τόσο το δημιουργό/ηθοποιό όσο και το σκηνοθέτη που επισημαίνει «Υπάρχουν πολλά επίπεδα στην ταινία. Υπάρχει η πολιτική διάσταση που ασχολείται με τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση μέσα από μια μοναδική οπτική. Και το κάνουμε με σκοπό να θέσουμε υπό ερώτηση βασικά συμπεράσματα αναφορικά με την κοινωνία και τις δομές της: τι είναι η δημοκρατία; τι συνιστά ένα έθνος; Τι μια χώρα; Όταν μεγάλες χώρες κυριαρχούνται από συγκεκριμένα διεθνή λόμπι, τι νόημα έχουν τα σύνορα της χώρας; Τι είναι η Αμερική; Μήπως είναι απλά ένα προϊόν; Μήπως η δημοκρατία είναι απλά μια λέξη; Τι σημαίνει τελικά δικτατορία; Ποιο πολιτικό σύστημα είναι καλό για τους ανθρώπους; Ποιο σύστημα είναι πιο αποδοτικό; Υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα πολιτικά συστήματα, οπότε αυτό που κάνουμε είναι να εξετάζουμε πώς αυτά καλύπτονται από τα ΜΜΕ. Έτσι καλύπτουμε διάφορα θέματα και έτσι δίνουμε στην ταινία πολλά επίπεδα πέραν της ίδιας της ιστορίας και έτσι αποκτά και κωμική διάσταση. Είναι εξίσου κωμική με τις προηγούμενες, αν όχι και περισσότερο.»


-Στο πλευρό του Σάσα Μπάρον Κοέν βρίσκουμε την Άννα Φάρις (μια ηθοποιό που δεν φοβάται να τσαλακωθεί, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ καλή και αυθόρμητη σε κάθε είδους αυτοσχεδιασμό και μπορούσε να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και ακρίβεια στις άπειρες, εκτός σεναρίου, πάσες του Κοέν) στο ρόλο της αντικομφορμίστριας ακτιβίστριας και τον Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ με τον οποίο είχαν συμπρωταγωνιστήσει και στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε Hugo. Μάλιστα ο Κίνγκσλεϊ παραλληλίζει τον Σάσα Μπάρον Κοέν με τον Τσάρλι Τσάπλιν που είχε γυρίσει την ταινία The Great Dictator το 1940.
-Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε στο Μπρούκλιν τον Ιούνιο του 2011 με την εταιρεία να εξετάζει περιοχές της Νέα Υόρκης, ενώ για την έρευνα, ο υπεύθυνος για την όλη οργάνωση της παραγωγής ταξίδεψε μέχρι το Μαρόκο και Αραβικά Εμιράτα ώστε να εμπνευστεί αναφορικά με τον τρόπο ζωής ενός άντρα που ζει σε μια τέτοια χώρα (αφού η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή ήταν απαγορευμένοι τόποι, λόγω της ιστορικής συγκυρίας των ημερών). Γυρίσματα έλαβαν χώρα και στην Ισπανία.
-Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Έραν Μπάρον Κοέν (Borat).


TRAILER:

Αν σας αρεσε ο Δικτατορας, τοτε δειτε και τις 2 προηγουμενες ταινιες του εκκεντρικου Σασα Μπαρον Κοεν, "Bruno" και "Borat".

Bruno


Borat








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου